dinsdag 22 april 2014

ONKplosie

ONKplosie

Het moest een zorgvuldig uitgestippeld dagje exclusieve auto's spotten worden bij Classic Park in Boxtel. Maar, zoals altijd, loopt het anders. En deze keer pakte een impulsieve beslissing heel positief uit.

Reizen per trein. Een aantal jaren was het dagelijkse kost voor mij. Op deze tweede Paasdag moest ik er echter behoorlijk aan wennen. En terwijl ik met de slaap nog in de ogen glazig uit het raam staarde, zag ik plots twee C-Kadetts rijden. Dat begint goed, spookte er door mijn hoofd. Even verderop: nog een fraaie Peugeot 504 Coupé. Alert! De telefoon erbij gepakt, koppelen aan WiFi in de trein en Googlen naar 'oldtimer tweede paasdag'. Plop: toertocht vanaf de markt in Deurne. Bingo!

De wandeling naar het centrum leverde al direct twee 'verse' ONK's op. De obligate Kever, waarmee vrijwel elke spotsessie schijnt te moeten beginnen en een Volkswagen T2 bus in kampeeruitvoering. In de Emmalaan in Deurne viel mijn oog plots op een schitterende villa: het voormalige huis van Hub van Doorne!
Eenmaal op de Markt aangekomen, wachtte mij een lichte teleurstelling. Een rijtje van vijf auto's staarde treurig voor zich uit, terwijl een draaiorgel "Heb je even voor mij" reutelde. Maar vier van de vijf bleken een ONK te hebben! Met een prognose van tien ONK's voorwaar een goede start van de dag! De Alfa Romeo GT 1300 Junior, Peugeot 504 Coupé, Honda S800 Coupé en een USO (Unidentified Strange Oldtimer) gaven mij hoop. Langzaam druppelde het plein voor de kerk in Deurne vol, terwijl ik zittend op het stoepje van een monumentaal pand een banaan meester maakte. Een fraaie Ford Taunus 12 M TS èn de twee C Kadetts rolden over de straatstenen, terwijl het draaiorgel een fijne carnavalskraker inzette.

Regeltinus

En toen ging het hard. Van alle kanten kwamen de meest uiteenlopende oldtimers richting de Markt. De verkeersregelaar -u weet wel, zo'n regeltinus met een fluorescerend hesje, die druk gebarend duidelijk maakt dat hij thuis niks te vertellen heeft- raakte in paniek. Al snel moest de reserveparkeerplaats ingezet worden. De ene verrassing na de andere. Een fraai gerestaureerde Mazda 323, een indrukwekkende Ford Granada Kombi en een schitterende Ford Consul waren de eerste pareltjes. En blijkbaar was de Markt toch nog niet vol. Tijdens een van mijn pendelsessies trof ik daar een Triumph Vitesse en een Peugeot 304 S Cabriolet aan.  Wat een feest! Een oranje DAF 33 posteerde zich naast zijn groene broertje. En het leek wel buggy-dag vandaag! Ondertussen maakte ik al behoorlijk wat kilometers, terwijl ik nog niet eens in Boxtel was. Enfin, de dag kon eigenlijk al niet meer stuk!

Show must go on

Met een tussenstop van dik twee uur, zette ik de reis naar het oorspronkelijk doel voort. Na een wandeling van dik drie kwartier -je moet immers altijd eerst de verkeerde kant oplopen- ontwaarde ik de eerste oldtimers en exclusieve auto's, die op weg waren naar Classic Park. Een heel leuke Saab 96, een heerlijke X1/9 en de vierde Spitfire van de dag waren mijn deel.
Op het parkeerterrein van Classic Park is een gedeelte gereserveerd voor oldtimers en exoten. Te rustig, was mijn eerste conclusie. En dan ineens herken je een auto van een facebookvriend: de oogverblindende Datsun 240Z van René van den Oever! Hand geschud, praatje gemaakt. Na een korte fotosessie van de eerder genoemde Saab, een Mercedes 280E, een Mini Clubman en alwéér een Buggy ging ik vol goede moed het museum in. En daar zakte diezelfde moed mij direct in de schoenen, die inmiddels zwaar vermoeide voeten omhulden: alle kentekens van de museumauto's waren voorzien van bordjes met Classic Park opschrift. Jammer. Maar de collectie maakte veel goed! Eenmaal buiten, hadden zich tussen de reeds geparkeerde auto's een uiterst sympathieke Wartburg en een zeer complete Peugeot 504 Automatic genesteld. Een waardige afsluiting van een vruchtbare dag met een score van liefst 43 ONK's!




donderdag 27 februari 2014

Achteronk kijken

Regelmatig ga ik erop uit om ONK's te scoren in de de omgeving, waar ik woon. Het lijkt er echter steeds meer op dat de ONK-bron opdroogt. Naast de dagelijks rijdende ONK's en de langparkeerders op de oprit zijn er vast meer ONK's te vinden: de verborgen ONK's!


Nederland staat vol met garageboxen, schuurtjes en loodsen. Ook in Noord-Limburg en Oost-Brabant wemelt het van de de al dan niet gammele bouwsels. Als ik weer eens door het landschap aan het rondgluren ben, vraag ik mij wel eens af wat er allemaal in schuurtjes en achter huizen verscholen staat. Daar kun je maar op één manier achter komen: brutaal zijn en gewoon vragen.

Tot nu toe werkt dat aardig. Je ziet op een erf een oldtimer staan, trapt op de rem, stapt uit - nadat je auto tot stilstand is gekomen- en belt of klopt bij de bewoner aan. Opvallend genoeg word je vaak enthousiast ontvangen. En dat levert hele leuke dingen op. Zo zag ik laatst een DAF 33 onder een afdak staan. Vanaf de weg was niet te zien of er een kentekenplaat op zat, laat staan of het een ONK was. Desgevraagd kreeg ik toestemming de auto te fotograferen. En...het was een ONK. De eigenaar vertelde terloops dat hij 'er nog een paar had, uit de zestiger jaren'. Geen DAF's echter maar NSU's, die al tien jaar stonden te verstoffen. Feest dus.

Soms spot je echter een auto op iemands erf of in iemands tuin en de bewoner blijkt niet thuis. Als er geen hek staat, trek ik de stoute schoenen aan en loop achterom. Als ik na drie keer "VOLK!" roepen niets verneem, trek ik snel de camera en schiet ik mijn plaatjes. Over de grens? Ja. Maar wie rijdt er nooit te hard? Pakt nooit even een rood stoplicht mee? Of snoept een koekje tijdens een dieet? Precies!
En als er wel een hek staat? Telelens.





woensdag 12 februari 2014

HONK!

Ik ben helemaal van mijn a propos. En da's helemaal de 'schuld' van René van den Oever. Ik ken de goede man niet persoonlijk. Maar wat hij op facebook plaatst is voor mij aanleiding geweest om nachten wakker te liggen.

Zo'n drie jaar geleden raakte ik besmet met het ONK-virus. Voor mijn dagelijkse werkzaamheden als redacteur van een plaatselijk nieuwsblad maakte ik veel kilometers in de streek, waar ik woon. Een behoorlijk uitgestrekt gebied met en relatief hoge concentratie oldtimers. Steeds vaker zag ik auto's met een origineel Nederlands kenteken. Ik legde ze vast met mijn camera. Vervolgens kwam ik op het idee om een database met ONK's aan te leggen. Puur uit nieuwsgierigheid. Ik was namelijk benieuwd hoeveel auto's nog met een ONK in ons kikkerlandje vertoeven. Inmiddels zit ik alweer 1,5 jaar thuis. Als gevolg van een lichte beroerte is mijn huis mijn honk geworden. Maar dat weerhoudt mij er niet van om aan mijn ONK-base te werken. De teller staat op ruim 27.000 en het eind is nog niet in zicht.

Waarom dan 'van mijn a propos'? Welnu, René plaatst met regelmaat prachtige zwart-wit foto's van het straatbeeld van Nederland in de jaren 50 en 60. Daarop zijn talloze auto's met Nederlands kenteken te zien. Aangezien ruim 98% van deze auto's niet meer bestaat, heb ik besloten een nieuwe database aan te leggen. Met HONK's. HONK's? Yep, historische originele Nederlandse kentekens.
En bij dezen dan een verzoek aan alle lezers: heb jij foto's (zwart/wit of kleur) van auto's met een HONK? Stuur deze dan naar info@erikvandeneijnden.nl Wellicht komt het zelfs zover dat er een website gebouwd wordt, waarop deze foto's worden geplaatst. Uiteraard met respect voor de auteursrechten en vermelding van de bron.

maandag 10 februari 2014

Onkdekkingen

Het samenstellen van de ONK-database heeft meer voeten in de aarde dan ik dacht. Gaandeweg ontdek ik steeds slimmere manieren om kentekens op te zoeken in nrplaat en de gegevens te verwerken in Excel. Waar ik eerst dacht ruim een jaar bezig te zijn, denk ik dat het nu een kwestie van weken is om de database te vullen.
Aangezien het de afgelopen week flut gesteld is met de spots, heb ik mooi tijd kunnen besteden aan het uitzoekwerk. Inmiddels staat de teller op ruim 17.000 ONK's. Tijd om de verwachting bij te stellen van de oorspronkelijk verwachtte 30.000 richting 50.000!

Om het verhaal toch enigszins fraai aan te kleden, hierbij mijn top 20 van persoonlijke ONK-spots tot nu toe, waarbij ik spots tijdens evenementen, toerritten en bij garagebezoeken buiten beschouwing heb gelaten.
In volstrekt willekeurige volgorde, overigens...




















vrijdag 31 januari 2014

Onktwikkelingen

De afgelopen week is duidelijk geworden welk effect de nieuwe MRB-maatregel op ons straatbeeld heeft. Op een enkele trouwe oldtimerbestuurder na, zijn onze wegen en straten plots verstoken van leuke oldtimers. Voor spotters, ook van ONK's, een drama. Maar het biedt mij de gelegenheid de database eens flink aan te vullen. Met behulp van internet!

10.000

De magische grens van 10.000 ONK's in de database is doorbroken. Het vergt nog wel de nodige jaren werk om de gegevens van alle ONK's te verwerken. Ik struin het internet af naar foto's van ONK"s, om vervolgens een hyperlink naar het plaatje te leggen. Verder vul ik via nrplaat.nl de database aan. Zo heb ik ontdekt dat bij invoer van bijvoorbeeld de cijfers 0001, alle voertuigen in beeld komen, waarvan het kenteken met die cijfercombinatie begint. Inmmiddels ben ik bij kentekens, die beginnen met 0050. En raad eens? Het zijn er bar weinig! Vooral als je nagaat dat bij iedere lettercombinatie, 9.999 kentekens zijn afgegeven! 


Nog meer getallen

Na een nacht wakker liggen en rekenen, kan ik de volgende schatting doen: vanaf de Tweede Wereldoorlog tot 1980 zijn in Nederland ruim 8.000.000 kentekens op personenauto's afgegeven!  Ik kan nu nog niet overzien hoeveel daarvan een ONK hebben; dus nu nog op kenteken staan. De voorlopige schatting van 30.000 lijkt echter aan de voorzichtige kant. Op nrplaat.nl staan bijvoorbeeld al meer dan 9.000 Kevers en dik 3.000 Kadetts. De meest effectieve methode om de gegevens in mijn ONK-database te verwerken, heb ik overigens ook nog niet uitgevonden. Maar dat houdt mij van de straat. Gelukkig maar, want daar was dus bar weinig te zien.

Mini-onk

Was het dan helemaal flut deze week? Nou, nee. Dankzij Aart van der Haagen heb ik een Mini met ONK in originele staat bij een stoomcursus autofotografie mogen vastleggen. Gelukkig dus toch beeld bij deze aflevering!





maandag 27 januari 2014

Terug op aarde

Na het ONKMecca van Interclassics keerde ik aan het begin van de derde week van januari 2014 weer terug op aarde. Terug naar de straatspots, wat in de koude, eerste maanden van het jaar best lastig kan zijn. Helemaal nu een groot aantal oldtimereigenaren de auto heeft geschorst, of verplicht van straat heeft moeten halen. Gelukkig zijn er nog voldoende oldtimerliefhebbers, die dagelijks met hun auto rijden of deze in ieder goed zichtbaar geparkeerd hebben. Wat leverde deze week  aan bijzondere ONK's op?


Golf van Kevers

Naast de reguliere golf van Kevers en Kadetts spotte ik deze week in Nijmegen een fraaie Saab 99 uit 1978, die bij mij wel vragen oproept. Gevoelsmatig zeg ik dat voor- en achterkant van deze stoere Zweed niet helemaal kloppen. Ongetwijfeld zijn er wetenschappers, die kunnen bevestigen of ik het bij het juiste eind heb.




Een andere opvallende spot was de Golf I uit 1977. In tegenstelling tot de Kever en de Golf II kom je dit heerlijke vierkante ontwerp van Giugiaro nauwelijks met een ONK tegen en al helemaal niet exemplaren uit de jaren zeventig. En laat ik nou toevallig deze week een partij brochures van iemand krijgen, waar een folder van de Golf I uit 1978 tussen zit!




Kroonspot

De kroonspot van deze week was echter de Toyota Crown, die staat te pronken in de showroom van garage Hermans in Volkel. Deze Japanner uit 1964 behoort tot een van de eerste Crowns, die in de lage landen zijn geleverd.





Score

De totaalscore aan ONK's bedraagt deze week 23 stuks. Hiervan zijn 17 auto's uit de jaren 70, 6 uit de jaren 60. Twee stuks staan niet geregistreerd bij RDW; de Toyota Crown en deze Magirus vrachtwagen, die in Geldrop op een bedrijventerrein staat: 






woensdag 22 januari 2014

Wat is ONK?

"Waarom zou je dat in hemelsnaam doen?  Foto's van oude auto's met een origineel Nederlands kenteken maken?", vroeg een vriend van mij. "Omdat er geen nieuwe meer bijkomen", was mijn antwoord. "En ik ze voor het nageslacht wil vastleggen."

ONK

De Nederlandse straten en wegen zijn nog aardig gevuld met auto's van bouwjaren ouder dan 1980. Twee soorten zijn hierbij te onderscheiden: geïmporteerde auto's -met de AE, DR, YA, etc. kentekens- en de exemplaren met een origineel Nederlands kenteken -door mij kortweg ONK genoemd. Hetgeen betekent dat een auto hier nieuw is geleverd en het eerste kenteken in Nederland is afgegeven. Het aantal auto's met  een ONK neemt echter gestaag af. Niet alleen de jongste ontwikkelingen op belastinggebied zijn er debet aan. Ook de crisis heeft flink meegeholpen. Eigenaren, die restauratie of onderhoud niet meer konden betalen namen massaal afscheid van hun ONK. Hoeveel er nog over zijn van de miljoenen auto's, die tot 1980 in Nederland zijn geleverd? Geen idee. 10.000? 25.000? 50.000? Hoe het ook zij, mijn plan is om de ONK's vast te leggen in een database -gekoppeld aan een fotobase. Naast de eigen foto's, struin ik het internet af en vraag ik via sociale media of mensen hun bijdrage willen leveren.

CWODLP

Een prachtig initiatief is de groep CWODLP (Cars with original Dutch licenceplates) op flickr.com. Verder maakt Wouter Duijndam zich hard voor het nederlands kentekenarchief, waarbij het accent ligt op auto's met kentekens in de configuratie AA-00-00.
En hoe ga ik zelf te werk? Uiteraard heb ik altijd een camera bij mij om in het straatbeeld ONK's vast te kunnen leggen. Verder bezoek ik regelmatig evenementen als beurzen, toerritten en oldtimershows. In mijn database leg ik de auto's vast met gegevens als kenteken, registratiedatum en de plaats, waar ik ze heb gefotografeerd. Vervolgens worden de ONK's  in CWODLP geplaatst, waarbij het uiteraard een kick geeft, als je auto's plaatst, die niet eerder zijn vastgelegd.

nrplaat.nl

Een mooie, maar niet complete bron is nrplaat.nl. Hier kun je alle bestaande kentekenregistraties in Nederland terug vinden. Handig is de link, die je via de type-aanduiding kunt aanklikken. Je krijgt te zien hoeveel auto's van een bepaald model nog geregistreerd zijn. Helaas krijg je niet alle kentekens te zien en bij sommige auto's is alles 'op een hoop' gegooid. Kijk maar eens bij de Opel Kadett of Mercedes 190. Hier staan alle modellen -van A tot en met E-Kadett, of de nieuwste 190- in één database. 




Uitdaging

Wat is mijn doel? Alle ONK's verzamelen. Hoewel ik begrijp dat dit onmogelijk is, blijft het een aardige bezigheid. Via deze blog wil ik je op de hoogte houden van mijn activiteiten op het gebied van ONK's.

En of het nut heeft? Tja, vraag dat maar aan het nageslacht, ik beleef er in ieder geval erg veel plezier aan!