donderdag 27 februari 2014

Achteronk kijken

Regelmatig ga ik erop uit om ONK's te scoren in de de omgeving, waar ik woon. Het lijkt er echter steeds meer op dat de ONK-bron opdroogt. Naast de dagelijks rijdende ONK's en de langparkeerders op de oprit zijn er vast meer ONK's te vinden: de verborgen ONK's!


Nederland staat vol met garageboxen, schuurtjes en loodsen. Ook in Noord-Limburg en Oost-Brabant wemelt het van de de al dan niet gammele bouwsels. Als ik weer eens door het landschap aan het rondgluren ben, vraag ik mij wel eens af wat er allemaal in schuurtjes en achter huizen verscholen staat. Daar kun je maar op één manier achter komen: brutaal zijn en gewoon vragen.

Tot nu toe werkt dat aardig. Je ziet op een erf een oldtimer staan, trapt op de rem, stapt uit - nadat je auto tot stilstand is gekomen- en belt of klopt bij de bewoner aan. Opvallend genoeg word je vaak enthousiast ontvangen. En dat levert hele leuke dingen op. Zo zag ik laatst een DAF 33 onder een afdak staan. Vanaf de weg was niet te zien of er een kentekenplaat op zat, laat staan of het een ONK was. Desgevraagd kreeg ik toestemming de auto te fotograferen. En...het was een ONK. De eigenaar vertelde terloops dat hij 'er nog een paar had, uit de zestiger jaren'. Geen DAF's echter maar NSU's, die al tien jaar stonden te verstoffen. Feest dus.

Soms spot je echter een auto op iemands erf of in iemands tuin en de bewoner blijkt niet thuis. Als er geen hek staat, trek ik de stoute schoenen aan en loop achterom. Als ik na drie keer "VOLK!" roepen niets verneem, trek ik snel de camera en schiet ik mijn plaatjes. Over de grens? Ja. Maar wie rijdt er nooit te hard? Pakt nooit even een rood stoplicht mee? Of snoept een koekje tijdens een dieet? Precies!
En als er wel een hek staat? Telelens.





woensdag 12 februari 2014

HONK!

Ik ben helemaal van mijn a propos. En da's helemaal de 'schuld' van René van den Oever. Ik ken de goede man niet persoonlijk. Maar wat hij op facebook plaatst is voor mij aanleiding geweest om nachten wakker te liggen.

Zo'n drie jaar geleden raakte ik besmet met het ONK-virus. Voor mijn dagelijkse werkzaamheden als redacteur van een plaatselijk nieuwsblad maakte ik veel kilometers in de streek, waar ik woon. Een behoorlijk uitgestrekt gebied met en relatief hoge concentratie oldtimers. Steeds vaker zag ik auto's met een origineel Nederlands kenteken. Ik legde ze vast met mijn camera. Vervolgens kwam ik op het idee om een database met ONK's aan te leggen. Puur uit nieuwsgierigheid. Ik was namelijk benieuwd hoeveel auto's nog met een ONK in ons kikkerlandje vertoeven. Inmiddels zit ik alweer 1,5 jaar thuis. Als gevolg van een lichte beroerte is mijn huis mijn honk geworden. Maar dat weerhoudt mij er niet van om aan mijn ONK-base te werken. De teller staat op ruim 27.000 en het eind is nog niet in zicht.

Waarom dan 'van mijn a propos'? Welnu, René plaatst met regelmaat prachtige zwart-wit foto's van het straatbeeld van Nederland in de jaren 50 en 60. Daarop zijn talloze auto's met Nederlands kenteken te zien. Aangezien ruim 98% van deze auto's niet meer bestaat, heb ik besloten een nieuwe database aan te leggen. Met HONK's. HONK's? Yep, historische originele Nederlandse kentekens.
En bij dezen dan een verzoek aan alle lezers: heb jij foto's (zwart/wit of kleur) van auto's met een HONK? Stuur deze dan naar info@erikvandeneijnden.nl Wellicht komt het zelfs zover dat er een website gebouwd wordt, waarop deze foto's worden geplaatst. Uiteraard met respect voor de auteursrechten en vermelding van de bron.

maandag 10 februari 2014

Onkdekkingen

Het samenstellen van de ONK-database heeft meer voeten in de aarde dan ik dacht. Gaandeweg ontdek ik steeds slimmere manieren om kentekens op te zoeken in nrplaat en de gegevens te verwerken in Excel. Waar ik eerst dacht ruim een jaar bezig te zijn, denk ik dat het nu een kwestie van weken is om de database te vullen.
Aangezien het de afgelopen week flut gesteld is met de spots, heb ik mooi tijd kunnen besteden aan het uitzoekwerk. Inmiddels staat de teller op ruim 17.000 ONK's. Tijd om de verwachting bij te stellen van de oorspronkelijk verwachtte 30.000 richting 50.000!

Om het verhaal toch enigszins fraai aan te kleden, hierbij mijn top 20 van persoonlijke ONK-spots tot nu toe, waarbij ik spots tijdens evenementen, toerritten en bij garagebezoeken buiten beschouwing heb gelaten.
In volstrekt willekeurige volgorde, overigens...