dinsdag 22 april 2014

ONKplosie

ONKplosie

Het moest een zorgvuldig uitgestippeld dagje exclusieve auto's spotten worden bij Classic Park in Boxtel. Maar, zoals altijd, loopt het anders. En deze keer pakte een impulsieve beslissing heel positief uit.

Reizen per trein. Een aantal jaren was het dagelijkse kost voor mij. Op deze tweede Paasdag moest ik er echter behoorlijk aan wennen. En terwijl ik met de slaap nog in de ogen glazig uit het raam staarde, zag ik plots twee C-Kadetts rijden. Dat begint goed, spookte er door mijn hoofd. Even verderop: nog een fraaie Peugeot 504 Coupé. Alert! De telefoon erbij gepakt, koppelen aan WiFi in de trein en Googlen naar 'oldtimer tweede paasdag'. Plop: toertocht vanaf de markt in Deurne. Bingo!

De wandeling naar het centrum leverde al direct twee 'verse' ONK's op. De obligate Kever, waarmee vrijwel elke spotsessie schijnt te moeten beginnen en een Volkswagen T2 bus in kampeeruitvoering. In de Emmalaan in Deurne viel mijn oog plots op een schitterende villa: het voormalige huis van Hub van Doorne!
Eenmaal op de Markt aangekomen, wachtte mij een lichte teleurstelling. Een rijtje van vijf auto's staarde treurig voor zich uit, terwijl een draaiorgel "Heb je even voor mij" reutelde. Maar vier van de vijf bleken een ONK te hebben! Met een prognose van tien ONK's voorwaar een goede start van de dag! De Alfa Romeo GT 1300 Junior, Peugeot 504 Coupé, Honda S800 Coupé en een USO (Unidentified Strange Oldtimer) gaven mij hoop. Langzaam druppelde het plein voor de kerk in Deurne vol, terwijl ik zittend op het stoepje van een monumentaal pand een banaan meester maakte. Een fraaie Ford Taunus 12 M TS èn de twee C Kadetts rolden over de straatstenen, terwijl het draaiorgel een fijne carnavalskraker inzette.

Regeltinus

En toen ging het hard. Van alle kanten kwamen de meest uiteenlopende oldtimers richting de Markt. De verkeersregelaar -u weet wel, zo'n regeltinus met een fluorescerend hesje, die druk gebarend duidelijk maakt dat hij thuis niks te vertellen heeft- raakte in paniek. Al snel moest de reserveparkeerplaats ingezet worden. De ene verrassing na de andere. Een fraai gerestaureerde Mazda 323, een indrukwekkende Ford Granada Kombi en een schitterende Ford Consul waren de eerste pareltjes. En blijkbaar was de Markt toch nog niet vol. Tijdens een van mijn pendelsessies trof ik daar een Triumph Vitesse en een Peugeot 304 S Cabriolet aan.  Wat een feest! Een oranje DAF 33 posteerde zich naast zijn groene broertje. En het leek wel buggy-dag vandaag! Ondertussen maakte ik al behoorlijk wat kilometers, terwijl ik nog niet eens in Boxtel was. Enfin, de dag kon eigenlijk al niet meer stuk!

Show must go on

Met een tussenstop van dik twee uur, zette ik de reis naar het oorspronkelijk doel voort. Na een wandeling van dik drie kwartier -je moet immers altijd eerst de verkeerde kant oplopen- ontwaarde ik de eerste oldtimers en exclusieve auto's, die op weg waren naar Classic Park. Een heel leuke Saab 96, een heerlijke X1/9 en de vierde Spitfire van de dag waren mijn deel.
Op het parkeerterrein van Classic Park is een gedeelte gereserveerd voor oldtimers en exoten. Te rustig, was mijn eerste conclusie. En dan ineens herken je een auto van een facebookvriend: de oogverblindende Datsun 240Z van René van den Oever! Hand geschud, praatje gemaakt. Na een korte fotosessie van de eerder genoemde Saab, een Mercedes 280E, een Mini Clubman en alwéér een Buggy ging ik vol goede moed het museum in. En daar zakte diezelfde moed mij direct in de schoenen, die inmiddels zwaar vermoeide voeten omhulden: alle kentekens van de museumauto's waren voorzien van bordjes met Classic Park opschrift. Jammer. Maar de collectie maakte veel goed! Eenmaal buiten, hadden zich tussen de reeds geparkeerde auto's een uiterst sympathieke Wartburg en een zeer complete Peugeot 504 Automatic genesteld. Een waardige afsluiting van een vruchtbare dag met een score van liefst 43 ONK's!